::: Synergy LUG :::

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

【MOC】黑珍珠奶茶

打杂

大家好,小弟已经好耐冇乜新创作,最近太太就俾咗D灵感我,叫我砌杯黑珍珠奶茶。当时我听到果阵都觉得几唔错,加上最近呢几个月来马来西亚又兴起“珍珠奶茶”风。虽然珍珠奶茶唔係出自于马来西亚(根据网上资料显示係来自台湾),但是对马来西亚人来讲它一点都唔陌生。饮食业一直都有好大咯潜能商机,係睇D商家点样去包装同销售喈。在马来西亚,近呢几个月,D珍珠奶茶店开完一间又一间,好似有句成语咁讲“雨后春笋”。更夸张咯係有D奶茶店开在同一个地方,甚至开到同一排铺,十几间在一起。各式各样咯品牌都多到你眼花缭乱,“幸X堂、熊X堂、鹿XX、等等”。大部分品牌名唔係动物,就是咩嘢堂,当然都有D品牌名係比较特别有佢地咯果别之处。小弟本身虽然都好钟意饮食甜嘢,但係就唔毫珍珠奶茶呢味嘢。饮咗一杯都唔知食咗几多羹糖,加上一杯都唔平嘎,几块到十几块都有,所以都奉劝各位万事都适可而止。

刚开始都唔知点样落手砌,不过好彩之前有睇过有位台湾咯乐高达人,“大黑白”砌过一座,而唔係一杯(因为比例超过1:1,加上有内部装饰咯创作品,所以我要用一座来形容)。之后佢都有再砌出一杯1:1比例咯作品配上炸鸡排,真係“劲”啊! 我都有D担心自己砌出来咯作品会唔会有好大咯差距,哈哈最终咯完成品都算几唔错,都可以呃下人。

呢件轻松小品大概用咗6-7个小时来完成。难度就係要如何将个杯型砌出来,因为係圆形,有好多孤形位都要做到,先至可以有果个视觉效果。加上係要用到好多透明咯砖同薄砖来砌(透明杯),老实讲小弟咯透明零件有限。因为透明零件一来唔易买到,二来价钱偏高。小弟就用唔到孤形来砌(老实讲孤形砌法要大比例咯物件来砌先至好睇),因为要在咁咯比例砌出来,所以就用咗第二个砌法将它完成。

好啦,小弟就介绍到呢度啦~~~
请大家睇相!

多谢大家再度捧场,谢谢!!!

杯底内面结构

杯底底面结构

奶茶结构(偷工减料方法,但係好坚固

用做2x2黑圆滑砖当係珍珠、白薄砖做牛奶、巧克力同深米薄砖当奶茶、黑糖混合物

上面係空,等阵需要另外加上一层薄砖去完成

将奶茶部分放入杯底上,开始用1X2透明砖砌起杯身

打杂

侧面

杯身已经砌到一半,还可以清楚睇到内面内容

已经砌到杯顶

係时候封咗咯顶

选用咗以下几种形状咯薄砖来砌咯顶

砌好咯顶

打杂

将奶茶顶咯部分放上

之后就係杯盖,用做堆金字塔咯方法砌咯外壳

杯盖内部结构

用咗2x2透明圆砖来当吸管

将吸管摆在正中间

将杯盖摆上就完成咗我杯“黑珍珠奶茶”

管理员

michaelchoy84 发表于 2019-7-29 01:01
将奶茶顶咯部分放上

喜欢看製作分享文,赞!